XIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku już w dniach 15-18 sierpnia 2019 w Poznaniu

Facebook

O festiwalu

Na tegoroczny Ogólnopolski Festiwalu Dobrego Smaku zapraszamy do Poznania w dniach 15-18 sierpnia 2019, w długi sierpniowy weekend.

Jak co roku na poznańskim Starym Rynku odbędzie się – stanowiący jeden z najważniejszych elementów festiwalu - wielki Jarmark Dobrego Smaku. Niespieszny spacer pośród ponad setki festiwalowych kramów pozwoli nam kulinarnie odwiedzić niemal wszystkie zakątki Polski, skosztować serów z Wielkopolski, Kaszub czy Podhala, nalewek z Kampinosu i Lubelszczyzny, ryb z Pomorza i Mazur, wędlin o sękaczy z Podlasia, win z Lubuskiego i Dolnego Śląska oraz piw rzemieślniczych z każdego zakątka kraju. 

Nasz festiwal to nie tylko polskie smaki. Znajdziecie tu słodkości z Turcji i Armenii, herbaty ze Sri Lanki, przyprawy z całego świata, czarne chleby i kindziuki z Litwy, Węgierskie paprykowane kiełbasy z mangalicy, gruzińskie koniaki  - to wszystko zabiegać będzie o Waszą uwagę. 

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż staromiejski Jarmark. Jak co roku zapraszamy Państwa na warsztaty kulinarne prowadzone przez prawdziwych mistrzów, laboratoria smaku, degustacje, koncerty, wykłady oraz konkursy dla zawodowców.

Jednym z tematów przewodnich tegorocznej edycji Festiwalu będą Bałkany. Wątek kuchni i kultury krajów byłej Jugosławii, Grecji, Bułgarii  obecny będzie na wielu festiwalowych obszarach. Do tańca porwą Was koncerty bałkańskich orkiestr, na Rynku skosztujecie dań przygotowanych przez speców od południowo-wschodnich smaków, poznańskie restauracji zaproszą w tych dniach na specjalne menu inspirowane kuchniami półwyspu bałkańskiego a podczas kulinarnych warsztatów i laboratoriów smaku skupimy się na kuchniach, winach i innych przysmakach Bośni, Serbii, Dalmacji i  kontynentalnej Grecji.

Na liczne prośby fanów festiwalu i samych szefów kuchni tegoroczny temat konkursu restauratorów to chłodniki. Tak właśnie- szukać będziemy najsmaczniejsze zimnej zupy w menu restauracji z Poznania, Wielkopolski i Całej Polski. Nie chodzi nam tu bynajmniej jedynie o popularny chłodnik na botwince zwany litewskim.  Inspirowane kuchniami świata gazpacho, taratory, chłodniki owocowe czy inne wynalazki mają równie duże szanse na zwycięstwo.

Do udziału w turnieju Polska Nalewka Roku zapraszamy od jedenastu lat twórców domowych nalewek z całej Polski. Wśród laureatów konkursu, których najlepsze trunki zdobyły tytuł Polskiej Nalewki Roku są legendy polskiego nalewkarstwa, ale też osoby, które dopiero startując w nim ujawniły swój wielki talent. W domowych piwniczkach i kredensach na odkrycie i nagrodzenie czekają – wiemy to (!) – prawdziwe skarby.

 

Żółty Przewodnik G&M 2018Miło nam podkreślić, że Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku po raz kolejny został rekomendowany jako jedno z najbardziej interesujących wydarzeń kulinarnych w Polsce przez prestiżowy przewodnik kulinarny Gault&Millau.

Do zobaczenia w Poznaniu!